Förstå effekterna av våld i nära relationer på kvinnor och barn
Våld mot kvinnor är en fråga som har varit utbredd i århundraden. Effekterna av våld i nära relationer kan i sin tur skada mer än man tror. Faktum är att det är så utbrett att det har blivit ett globalt problem, en pandemi. Våld i nära relationer mot kvinnor kan definieras som varje handling eller beteende av en person som är en nära partner eller familjemedlem. En man som orsakar fysisk skada, sexuella övergrepp eller psykiska övergrepp mot en partner eller familjemedlem.
Det finns många olika former av våld mot kvinnor. Formerna varierar i svårighetsgrad och frekvens. Våld i nära relationer pågår dessutom oftast bakom stängda dörrar, på så sätt även svåra att upptäcka.
Våld i nära relationer med gemensamma barn
Mödrar som upplever våld i nära relationer, som har gemensamma barn med sin våldsamma partner riskerar att få psykiska problem. En våldsutövande partner har en stos makt över mamman likaså efter separation om de har barn tillsammans. Mödrar som har blivit misshandlade av sin partner, eller som även har gemensamma barn med en våldsutövande partner, är mer benägna att vara arbetslösa och ensamma som en effekt på utsatthet.
Våld i nära relationer kan ha djupgående, långvariga effekter på offren, både kvinnan och barnen. Och inte minst de som har gemensamma barn med sina våldsutövande partner. Konsekvenserna av denna typ av våld inkluderar depression, ångest, PTSD. Ett föräldraskap kräver ett gott samarbete för barnets bästa.. Ett samarbete med en våldsutövare sker sällan problemfritt. Liknande kan vara att mamman stannar ”för barnens skull”, för att skydda barnen.
En våldsutövande partner har i sin tur en stor makt över modern efter en separation. Barnen kan användas som vapen för att utöva ett så kallat, eftervåld.
Myndigheter, tingsrätt och närstående till en våldsutövare kan emellertid ofta se vara verktyg i ett grovt eftervåld. Orosanmälningar till socialtjänsten, ansökan om tvister i tingsrätt och nekande till bodelning.
Senaste kommentarerna